Epal beracun kepada si bulu Leave a comment

Buah epal adalah selamat untuk dimakan oleh kucing. Walau bagaimanapun, harus kita sedar bahawa epal perlu disediakan dengan cara yang betul sebelum kucing boleh memakannya dengan selamat. ASPCA mengelaskan buah epal sebagai toksik kepada kucing, dan ini disebabkan oleh batang, daun, dan terutama benih di dalam epal.

Anda perlu memastikan semua benih, daun, dan batang dikeluarkan sebelum membiarkan kucing anda memakan sebarang epal. Biji epal mengandungi racun yang sangat berbahaya yang dipanggil ‘sianida’, yang boleh menyebabkan masalah kesihatan yang signifikan bagi kucing anda. Jangan panik! Benih epal hanya mengandungi sejumlah kecil sianida, tetapi jangan biarkan kucing anda memakannya.

Jika kucing anda telah menelan batang, daun, atau biji dari epal, anda harus segera berjumpa dengan doktor haiwan anda.

Bagaimanakah hendak menghidangkan epal kepada kucing saya?

Sebaik sahaja anda telah mengeluarkan daun, batang, dan biji dari epal, pastikan pastikan buahnya dicuci terlebih dahulu. Kebanyakan kebun epal menggunakan racun perosak semasa proses penanaman. Ianya tidak selamat untuk haiwan kesayangan anda.

Anda perlu menghidangkan kuantiti yang sederhana kepada si bulu anda. Terlalu banyak epal boleh menyebabkan mereka mengalami sakit perut. Cuba percikan atau letakkan beberapa hirisan kecil epal di atas hidangan biasa mereka untuk memperkenalkannya. Potongan-potongan kecil lebih mudah diurus untuk haiwan kesayangan anda untuk dimakan dan akan membantu mengelakkannya daripada tersedak.

Alternatif kepada kepingan epal akan menjadi puri atau mash bercampur dengan makanan tetap mereka.

Awas!

Jika kucing anda memakan epal dengan kuantiti yang banyak, mereka mungkin mempunyai reaksi yang tidak baik. Jika kucing anda muntah atau mengalami cirit-birit, dapatkan segera bantuan doktor haiwan.

Kesimpulannya, epal sebenarnya mempunyai khasiat yang baik kepada kucing. Kami menyarankan untuk membuang batang, daun, dan benih dari epal dan sediakannya dalam potongan yang kecil.

Ingat, jika anda mempunyai kebimbangan tentang diet kucing anda, atau soalan tentang memperkenalkan makanan baru, selalu hubungi doktor haiwan anda.

Sumber : https://www.thehappycatsite.com/can-cats-eat-apples/

Nak Dapatkan Diskaun dan Promosi? Atau Berkongsi Maklumat tentang Kucing? Sertai kami di Group Cats Premier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *