Checklist Hari Raya – 7 keperluan kucing semasa Raya. Leave a comment

Info KUCING – 7 yang perlu tahu bila tiba hari raya

1) Wangian segar/cucian segera(dry clean)
2) Sikat (grooming set)..Nyaman bermula dari bulu
3) Makanan biskut (Dry Food)
4) Kandang atau bilik kawalan. incase situasi tak terkawal
5) Food feeder/water feeder.
6) Box bantuankecemasan
7) Jajan kucing

Wangian segar/cucian segera (Dry Clean)

Betul-betul menjadi rahmat untuk setiap pemilik “Dry Clean” atau pun di panggil “Botol Ajaib” untuk kucing, yang mana ia membuat kucing anda sentiasa bersih, berkilau, bebas sakit kulit, dan dalam masa yang sama boleh menyingkirkan minyak dengan hanya melakukan sedikit usapan.

Namun ianya tidaklah sebaik ketika menggunakan syampu,tetapi ianya sangat sesuai , terutama untuk kita yang tidak mempunyai masa untuk mandikan atau menghantar ke klinik atau petshop.

Ada di kalangan kucing perlu di mandikan seminggu sekali dan “Dry Clean”  ini boleh menjarakkan masa antara satu mandian kesatu mandian.

Kebanyakan kucing yang takut dengan air juga sangat sesuai menggunakan kaedah ini.   

Cara penggunaaan dry clean :

                                                 

 • Langkah pertama:

Sembur keseluruh kawasan badan kucing yang ingin dibersihkan dahulu. Dan ratakan sedikit dengan gosok menggunakan tangan ketempat yang tidak boleh di capai dari spray tadi. Alhamdullilah selesai sudah step pertama.

                                                                    

 • Langkah kedua:

Duduk di tempat yang selesa bersama dengan kucing anda. Spray sekali lagi dengan ‘Dry Clean’ tadi tetapi kali ini di gosok pula dengan kain bersih untuk membuang kotoran degil yang masih melekat pada kucing anda.

 • Langkah ketiga:

(Dapatkan bedak kucing dan sikat kucing bersama anda)

 1.  Taburkan bedak jika perlu kepada kucing anda. Gosokkannya tepat ke bulu dan ke kulit. Lakukan ini dengan teliti tetapi lembut. (Bagi kucing anda, ia pasti terasa seperti mengusap.)
 2. Simpulannya ataupun di panggil gumpalan (tangle) harus di buang atau di leraikan perlahan-lahan jika tidak ia akan menyebabkan sakit /radang kulit senang berlaku pada permukaan kulit kucing tersebut.

Sikat (Set Grooming)

Sekiranya anda sudah menjadi pemilik kucing, ini mungkin berlaku: Jangan hanya memeluk kucing anda tanpa mulakan dandanan, sekiranya anda belum pernah mendandan  kucing anda . Hasilnya mungkin tidak akan menyenangkan bagi anda berdua.

                                                                                                                Bedak harus di sertakan dengan sikat

Sebaliknya, perlahan-lahan membiasakan kucing dengan proses dandanan.

 • Tips ketika menyikat bulu kucing:

Pilih masa ketika kucing santai dan puas – (mungkin selepas makan). Kemudian mulakan dengan sesi dandanan pendek yang mungkin 5 hingga 10 minit.

Belai dan puji kucing itu semasa anda mendandan, dan mungkin juga menawarkan hadiah pada saat akhir sesi seperti jajan (cat treats) .

Dan sekiranya kucing mula menunjukkan tanda-tanda bahawa ia tidak terlalu gembira dengan apa yang berlaku, berhenti. Anda boleh mencubanya kemudian, di mana seiring berjalannya waktu, lama-lama kucing akan terbiasa dengan prosesnya, dan kemungkinan akan menikmatinya.

 2.1) Asas menyikat bulu kucing:

Menyikat secara berkala menawarkan faedah seperti rambut mati dan kotoran, dan menanggalkan atau mencegah rambut terikat dan kusut. Tetapi lakukan dengan betul, Sentiasa sikat ke arah rambut secara semula jadi, tidak bertentangan dengan ‘butir’. Dan bersikap lebih lembut di sekitar perut dan dada.

Untuk kucing berbulu pendek:

 1.      Mulakan dengan sisir logam bergigi halus. Jalankan melalui bulu kucing dari kepala hingga hujung ekor.

2.      Perhatikan bintik-bintik kecil seperti lada yang dapat menunjukkan kehadiran kutu kucing.

3.      Gunakan sikat bulu atau getah lembut di sebelahnya untuk menghilangkan rambut yang longgar.

Set Grooming bulu pendek Cat-It

 Untuk kucing berbulu panjang: 

1.      Mulakan dengan sisir bergigi lebar untuk menghilangkan serpihan yang mungkin terkena kot kucing.

2.      Lepaskan sebarang simpulan(tangle) dengan berhati-hati.

3.      Seterusnya gunakan sikat kawat atau sikat bulu untuk menghilangkan rambut yang longgar.

4.      Pertimbangkan untuk menggunakan berus gigi untuk menyikat wajah kucing.

Set Grooming bulu panjang Cat-It

 *Dan jika anda menghadapi masalah bulu bergumpal yang teruk, jangan cuba memotongnya; kerana salah satu atau mungkin anda berdua akan terluka.
 *Menyikat dua kali seminggu menjadi kekerapan untuk kucing berbulu pendek, sementara kucing berbulu panjang mungkin perlu menyikat setiap hari. 

                               

Makanan(Indoor)

Apa Perbezaan Antara Makanan Kucing Indoor Dan Makanan Kucing Biasa?

Pertama, kebanyakan pakar bersetuju bahawa kucing dalaman dan luaran mempunyai keperluan pemakanan yang sama, hanya kucing dalaman yang memerlukan makanan mereka dengan cara yang berbeza kerana tahap aktiviti yang lebih rendah.. Lagipun, kucing di dalaman  menghabiskan lebih dari setengah hari di satu tempat sementara kucing di luar biasanya berlari-lari.

Biasanya, kucing dalaman dan luaran boleh makan makanan yang sama, tetapi kucing dalaman mungkin bertambah berat badan kerana tidak aktif. Itulah salah satu sebab utama mengapa, jika kucing anda adalah haiwan peliharaan di dalam rumah, anda mungkin ingin mempertimbangkan untukmenukar makanannya menjadi formula kucing dalaman (Indoor Food).

Click link ini untuk dapatkan “makanan Indoor anda sekarang:

Kebaikan makanan Indoor:

 1. Selalunya makanan indoor lebih ringan berbanding makanan kucing biasa. Ini boleh mengurangkan bau najis kucing.
 2. Selalunya makanan indoor mempunyai Protein yang cukup dan kurang lemak berbanding makanan kucing biasa.
 3. Kebanyakan makanan indoor mempunyai (Hairball control) yang menjaga muntah bulu kucing. Ini sangat sesuai untuk kucing yang berada di dalam rumah.

Kandang atau bilik kawalan

Dalam suasana tertentu, kehadiran orang luaratau yang tidak di senangi akan menyenyebabkan ketidak selesaan pada kucing anda.

Tindakan ketika keadaan itu tidak di senangi oleh kucing:

4.1) Sembunyikan diri sehingga takut untuk makan dan minum. Selalunya kucing begini merasakan tidak selamat dan terus menyorokkan diri di sesuatu tempat dalam masa yang agak lama.

4.2) Untuk mengelakkan berlakunya stess seperti buang air merata atau menggigit tetamu (Iniadalah antara tindakan aggresif ketika kucing merasa tidak selamat atau dengan cara lain dengan meletak tanda kawasan). Sebaik-baiknyaa dalah dengan menyediakankan kandang atau asingkan didalam bilik tertentu untuk mereka merasa selasa dan selamat.


Kucing lebih tertarik dengan air mengalir

Food feeder/water feeder

Menyediakan makanan pada masa tertentu menjadi lebih mudah dengan adanya  food feeder ini.

Namun ianya tidak memberi masalah kepada mereka berada di rumah, untuk menentukan masa makan mereka (lunch/dinner). Berbezapula dengan water feeding, ia banyak bergantung kepada factor luar seperti umur, cuaca dan keaktifan kucing itu sendiri. Ini bermakna ‘water feederperlu sentiasa di perhatikan bagi memastikan kucing anda mendapat cukup air, kerana air merupakan punca utama kepada kesihatan kucing.

Water fountain yang lebih sejuk

    Kebanyakan food/water feeder bertutup, ini menjadikan boleh makanan dan minuman boleh terhindar dari kehadiran bulu, habuk-habuk dan serangga dari persekitaran untuk terus menghinggapi makanan atau minuman yang diberi. Atau pun dalam bahasa lain, ia menjamin kebersihan makanan dan air tersebut.


Box bantuan kecemasan

Barang asas yang perlu ada terutama di musim perayaan atau cuti.Ini kerana kemungkinan besar Clinic Veterina yang berhampiran rumah anda atau Petshop yang selalu anda kunjungi akan tutup sementara bagi meraikan musim cuti.

Jadi sebagai seorang penjaga yang prihatin, kita mestilah bersiap sedia dengan apajua keadaan yang menimpa kucing kita. Antara barang kecemasan yang perlu ada di rumah anda :

 • Vitamin kucing
 • Ubat mata/ pencuci mata kucing
 • Ubat telinga/ pencuci telinga
 • Ubat kutu (berbentuk pil atau cecair)
 • Ubat selsema (berbentuk pil)
 • Cream luka

Click “Barang kecemasan


Jajan/ Snek kucing

Adakah jajan kucing bagus untuk kucing perliharaan kita?

Jajan kucing adalah kaedah terbaik untuk memberi ganjaran kepada kucing anda semasalatihan dan dapat berfungsi sebagai cara untuk mengukuhkan ikatan antara anda dan kucing anda. Walau bagaimanapun, perkara terakhir yang difikirkan oleh kebanyakan pemilik kucing ketika memberi kucing mereka makanan yang enak adalah kaloritambahan yang merekatambahkan pada dietnya.

Berapa kerap memberi jajan kucing?

Walaupun kucing anda suka makanan jajan yang anda berikan. Tetapi anda kena iangat bahawa makanan ini tidak mempunyai cukup nutrien untuk menjaga kesihatan  dan tidak merangkumi sebahagian besar diet kucing anda, kerana makanan ini tidak memberikan khasiat yang sama seperti makanan kucing tradisional.

Walaupun tidak ada peraturan yang tepat untuk berapa banyak jajan untuk memberi kucing atau seberapa sering memberikannya, jajan secara amnya tidak boleh melebihi 10% daripada pengambilan kalori harian kucing anda.

Antara pilihan ‘snek kucing’

Bagaimanakah cara untuk menggunakan jajan kucing?

 1. Melatih kucing anda:

Ya, anda boleh melatih kucing anda! Secara amnya, kucing lebih bebas daripada anjing dan lebih sukar untuk dimotivasi. Walau bagaimanapun, dengan menggunakan makanan lazat yang kucing anda inginkan dapat mengajarkan perintah asas kucing anda. Sebagai contoh, tidak panjat di atas meja makan atau membuang najis dengan bersih.

 1. Mengeratkan kemesraan dengan Kucing anda:

Terdapat beberapa kebenaran dalam stereotaip bahawa kucing sangat menyayangi pemiliknya ketika makan! Sama ada anda baru sahaja membela kucing , atau hanya ingin menjalin hubungan lagi dengan kucing anda, jajan adalah cara yang baik untuk menunjukkan kasih sayang dan kucing anda menjalin hubungan positif antara anda. Pergaulan positif ini dapat membantu mengukuhkan ikatan anda dan menjadikan kucing anda lebih selesa di sekitar anda. Cuba goncangkan bag jajan, mesti kucing anda akan kenali bunyi itu dan datang kepada anda. Ataupun memangil namanya ketika ingin memberi makanan kepada kucing anda.

 1. Menggunakan jajan Kucing untuk menenangkan Kucing Anda:

Walaupun makanan boleh berfungsi dengan baik untuk ikatan kemesraan, yang terbaik adalah menjauhkan jajan sebagai cara untuk menenangkan kucing anda Sekiranya anda mendapati kucing anda mengalami tekanan, daripada  mendapatkan jajan , tunjukkan kasih sayang, bersihkan kotak najisnya atau memberi “Cat nip” untuk menenangkan diri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *